Torna el festival d'art urbà OPEN WALLS CONFERENCE

Barcelona, 21 d’octubre de 2016 - Torna Open Walls Conference, festival de referència en el circuit internacional de l'art urbà. La quarta edició d'Open Walls Conference concentra bona part de les activitats entre els dies 27 i 30 d'octubre a la Nau Bostik, antic espai industrial recuperat a la Sagrera, alhora que manté la seva programació de seminaris internacionals al CCCB.

Entre les principals novetats hi ha la celebració, en el context del festival, d’Unlock, la primera fira editorial especialitzada en graffiti i art urbà del món, que reunirà més d’una cinquantena d’editors d’Europa i Amèrica. Open Walls Conference convida, també, a vuit artistes de renom a fer intervencions en diferents murs de la ciutat: Sheone, Roc Blackblock, Fasim, Dumar NovYork, Muretz i Syrup intervindran diverses parets de la Nau Bostik al llarg dels quatre dies de festival. A més, com en les anteriors edicions, es farà una convocatòria oberta perquè qualsevol persona pugui pintar a través de la xarxa de murs legals Openwalls.info.
Aquest any el festival ha tingut com a activitat prèvia la intervenció mural més gran feta mai a Barcelona. Entre el 3 i el 9 d'octubre l'artista barceloní Sixe Paredes va transformar la paret de l'edifici situat al número 424 del carrer de Lepant, al districte d’Horta-Guinardó de Barcelona, amb una obra de la seva sèrie El espíritu de la montaña. L'artista Sam3 també realitzarà una intervenció artística en murs del Poblenou, on desenvoluparà el seu personal estil, caracteritzat per un llenguatge gràfic allunyat del virtuosisme però amb una gran solvència formal.
Un conjunt d'accions amb què el festival es consolida com a punt de trobada dels artistes més destacats de l'escena del nou muralisme així com a espai de reflexió, difusió i promoció de l'art urbà a Barcelona. 
La conservació de l’art urbà, a debat al CCCB
 
És ètic arrencar l'art urbà del carrer per conservar-lo en un museu? Aquesta és una de les qüestions més discutides dins l’escena d’art urbà actual. Per afavorir la reflexió i posar a debat aquesta problemàtica, Open Walls Conference ha convidat quatre veus clau del món de l'art urbà a conversar sobre aquestes qüestions el divendres 28 d'octubre de 18 a 21 h al CCCB: Christian Omodeo, comissari especialitzat; Elena Gayo, directora del GE-IIC, el principal grup de treball sobre conservació d'art urbà i l’artista cubà Jorge Rodríguez-Gerada, conegut pels seus murals efímers sobre personatges quotidians. Una activitat moderada per l'artista i investigador madrileny, Javier Abarca, amb què el festival reafirma la seva vocació d’anàlisi i reflexió entorn de l’art urbà.
Unlock, la primera fira editorial especialitzada en graffiti i art urbà

Una de les principals novetats d’aquest any és la celebració, en el context del festival, d’Unlock, la primera fira editorial especialitzada en graffiti i art urbà del món, que reunirà més d’una cinquantena d’editors d’Europa i Amèrica. Impulsada per l'artista i investigador madrileny Javier Abarca, fundador del portal de referència Urbanario, Unlock també oferirà, entre el 27 i el 30 d’octubre a la Nau Bostik, un complet programa de lectures, conferències i presentacions de llibres, esdevenint així un aparador de suport a la creixent escena editorial sobre graffiti i art urbà.

De les nombroses presentacions que tindran lloc a Unlock, destaca la de l'alemany Ulrich Blanchè, que presentarà el seu Banksy: urban art in a material world, el primer estudi acadèmic sobre el popular artista britànic Banksy. Un altre nom a destacar que també presentarà la seva obra a la fira editorial és la grafitera britànica Syrup, autora del llibre All City Queens, que reuneix el treball de les dones grafiteres més famoses i respectades. L'esdeveniment també comptarà amb la presència del britànic Marcus Barnes, que va ser jutjat i va passar tres anys en llibertat sota fiança per haver publicat la revista de graffiti Keep the Faith, i explicarà la seva experiència.

La fira editorial estarà oberta al públic les tardes de dijous i divendres, i durant tot el dia al llarg del cap de setmana. 
Tallers, projeccions, activitats familiars i gastronomia de qualitat

Open Walls Conference ofereix a l’antic espai industrial de la Nau Bostik un ampli programa d’activitats: quatre tallers d'inscripció gratuïta, projeccions, lectures i presentacions. A més a més, per amenitzar els quatre dies, el festival comptarà amb la presència a la Nau Bostik de la fira gastronòmica Eat Street, una gastro festa que presenta "menjar de carrer" innovador a preus populars.
L'artista barceloní Mohamed Lghacham oferirà dijous 27 el primer dels tallers a la Nau Bostik, centrat en la pintura mural. Dissabte al matí, el taller de drawbots (robots pintors), dedicat als més petits de la família, permetrà als nens, de 3 a 8 anys, crear petits artistes mecànics capaços de dibuixar per si sols. Dissabte a la tarda tindrà lloc una de les activitats més innovadores: el taller de graffiti amb drons, una masterclass sobre la construcció de drons i la seva aplicació en l’àmbit del graffiti, que inclourà demostracions sobre de les parets de la Nau Bostik. Per la seva banda, diumenge, els impressors de l'estudi Monostereo realitzaran un taller de serigrafia artesanal en què exposaran els principis bàsics d'aquesta forma d'estampació i guiaran els assistents per crear la seva pròpia samarreta i endur-se-la estampada a casa.

El vespre serà el moment de les projeccions a la Nau Bostik. Divendres, estrena de la pel·lícula documental Star, i dissabte el videorama Caligrafia salvaje, una selecció de vídeos sobre alguns dels estils cal·ligràfics més desconeguts i extrems del graffiti.
Programa Open Walls Conference 2016
Dijous 27
 
16 - 19h / Taller de pintura mural / OWC TALLERS /
19:30h / Presentació d'Elsewhere / UNLOCK /
20h / Lectura de The Subway Art history project / UNLOCK /
Divendres 28

18 - 21h / Taula rodona sobre la conservació de l’art urbà / OWC CCCB /
22h / Projecció de la pel·lícula Star / OWC PROJECCIONS /
Dissabte 29
 
10:30 - 12h / Taller de drawbots / OWC TALLERS /
12:30h / Presentació de Bombardero / UNLOCK /
13h / Presentació de Strictly Toyz / UNLOCK /
13:30h / Presentació de Versus / UNLOCK /
14h / Presentació de Chiaroscuro / UNLOCK /
16 - 18h / Graffiti en viu de l'artista Syrup / OWC MURS /
18h / Presentació d'All City Queens / UNLOCK /
18:30h / Presentació de Banksy, urban art in a material world / UNLOCK /
19 - 21h / Taller de graffiti amb drons / OWC TALLERS /
21h / Videorama Caligrafía salvaje / OWC PROJECCIONS /
21:30h / Lectura de What do one milion Ja tags signify? / UNLOCK /
Diumenge 30

12:30h / Presentació de Mural Street Art... / UNLOCK /
13:30h / Presentació de Spontaneus / UNLOCK /
14h / Presentació de Drago Books / UNLOCK /
17- 21h / Taller de serigrafia / OWC TALLERS /
17:30h / Presentació de La gràfica del hip hop a Barcelona / UNLOCK /
18h / Presentació de Firmas, muros y botes / UNLOCK /
18:30h / Lectura de The trial against Keep the Faith magazine / UNLOCK /