La restauració de béns culturals, a "Arts i oficis"


http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/arts-i-oficis/restauracio-de-bens-culturals/video/5593385/
Aquí pots veure el video
Avui a les 22.05, el 33 emetrà el programa “Arts i oficis”, una sèrie
de divulgació i entreteniment,
dedicada a les professions del sector de les indústries creatives.

El benestar d’una cultura no només s’expressa mitjançant l’activitat corrent, sinó també per la seva capacitat de conservar el passat. Els restauradors són capaços de parar el temps i donar, a la resta de ciutadans, la possibilitat de conèixer millor les seves arrels.

Les feines d’un restaurador són moltes i variades i la majoria requereixen una gran capacitat d’observació. L’ofici s’ensenya i aprendre’l és un procés llarg i constant en què la pràctica té un rol essencial. Ho explicaran des del Departament de Restauració de Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts i, també, els professionals que exerceixen la professió al MNAC.

En aquest capítol, les professionals són Mireia Mestre, Núria Prat i Àlex Messalles. La Mireia és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (1983), llicenciada en Belles Arts, especialitat Conservació-restauració (UB, 1986), i màster en Museologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989).  Va començar a treballar com a conservadora-restauradora al Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat. També va impartir com a professora associada, la matèria de “Conservació preventiva” a la Facultat de Belles Arts de la UB entre els anys 1995-2010. Des del desembre de 2006 és cap de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d’Art de Catalunya i actualment és presidenta de CRAC, l’associació professional de conservadors-restauradors de Catalunya.

Per la seva banda, la Nuria és doctorada en Belles Arts (gener 2016) i llicenciada en Belles Arts, en l’especialitat de Restauració, per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (1987). Va ampliar la formació en el camp de la pintura sobre la taula i pintura mural a L’Instituto Centrale per il Restauro di Roma (entre els anys 1988 i 1990). Després de treballar entre el 1987 i el 1988 com a restauradora en el llavors anomenat Museu d’Art de Catalunya, exerceix també com a restauradora a Andorra, a Itàlia i a Egipte. Des de l’any 1991 i fins a l’actualitat, forma part de l’equip de restauradors de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’Àlex és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Va estar de stagier a l’Opificio delle Pietre Dure de Florència on va intervenir, entre altres obres, en la rosassa romànica de Monticchiello del s. XII i va fer les il·lustracions tècniques per a la restauració del dit del David, de Miquel Àngel. Ha estat professor i director a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. També, professor col·laborador a la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2005 treballa com a conservador-restaurador especialista en materials petris a l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d’Art de Catalunya, on a més fa tasques com a operador de raigs X.

I l’alumne representant que intervindrà en el programa és Marc Plata.