Innovar en l’àmbit de les humanitats i de les ciències socials

El concepte d’innovació s’associa poques vegades a la branca de les humanitats i les ciències socials.
Tot i això, són moltes les empreses que en els darrers anys han trobat, a partir d’una bona idea, noves maneres de satisfer necessitats socials o de cobrir buits del mercat. A partir d’aquestes idees han sorgit xarxes d’economia col·laborativa basades en projectes d’intercanvi de capacitats entre persones, noves i revolucionàries tècniques d’ensenyament en què no hi ha professors ni alumnes, o noves tècniques d’investigació arqueològica basades en la simulació computacional, entre molts altres projectes. Com a dada, des de la Universitat de Barcelona, la Fundació Bosch i Gimpera ha gestionat els darrers quatre anys més de 1600 contractes i convenis entre investigadors de la Universitat i empreses i institucions en l’àmbit de les humanitats i de les ciències socials.
En la jornada Humanitats i Ciències Socials: Innovació, Empresa i Societat, organitzada per la Fundació Bosch i Gimpera i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials (PHCS) de la Universitat de Barcelona, deu responsables d’innovació de l’àmbit de les ciències socials compartiran les seves experiències a partir dels seus projectes, i exposaran de quina manera les noves tecnologies els han obert noves oportunitats empresarials i fins a quin punt els descobriments en l’àmbit de les humanitats poden canviar el comportament de la societat. “Es tracta de generar productes que les organitzacions socials i les empreses puguin aprofitar i difondre per contribuir al desenvolupament crític i cultural de la societat”, explica Gaspar Coll, comissionat del PHCS i responsable de la jornada.
Amb l’objectiu d’acostar diferents iniciatives empresarials a investigadors i estudiants, durant la jornada es donarà resposta a les preguntes que puguin plantejar tant els investigadors que volen crear una empresa com els empresaris que demanen serveis i assessorament tècnic als científics. Miquel Martí, director de Barcelona Tech City, i Lluís Bonet, director del màster en Gestió Cultural i professor de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona, seran els encarregats de moderar les dues taules rodones en què es dividirà la jornada. Genís Roca, arqueòleg de formació però expert en innovacions digitals i fundador de Roca Salvatella, pronunciarà la conferència final amb què es clourà la jornada. 
Mira el programa de la jornada aquí