Cartell de Sant Jordi 2016

La Universitat de Barcelona ja té cartell per Sant Jordi. L’han dissenyat les artistes i professores de la Facultat de Belles Arts Marta Negre i Àngels Viladomiu, i representa el procés d’hibridació d’una nova varietat de rosa a partir del mètode de fecundació automàtic del reconegut hibridador català Pere Dot (1885-1976).

El cartell d’enguany documenta el procés de creació d’una nova rosa, que porta per nom Sant Jordi a la Universitat de Barcelona. «Des de l’antiguitat, les roses han acompanyat els humans representant persones, comunitats i festivitats com la que ara celebrem», expliquen Marta Negre i Àngels Viladomiu. Per crear el disseny, les autores van introduir-se en el món de les roses, primer amb una visita al roserar del parc de Cervantes i després als vivers de la família Dot, on els van explicar el procés d’hibridació per obtenir noves varietats de roses.
«Hem volgut documentar científicament les sis fases d’aquest procés, amb un cartell que simula un document de botànica. Al mateix temps, hi hem introduït representacions fictícies a partir d’empeltar plantes amb la mà de l’artista i una de les seves eines per excel·lència: el llapis». I és que el procés d’hibridació de les plantes és només el punt de partida d’una proposta que va més enllà i que planteja una metàfora entre aquest procés, la interdisciplinarietat de l’art contemporani, i el multiculturalisme i mestissatge de la societat actual.
El cartell de Sant Jordi s’exposarà a la parada de llibres d’Edicions de la Universitat de Barcelona, que, com cada any, mostrarà a la rambla de Catalunya les principals novetats editorials, entre les quals destaquen: La saviesa combinada, de Joandomènec Ros; La química de cada dia, de Claudi Mans; Simetries per a tothom, de Miquel Àngel Cuevas (ed.); Blanquerna, de Ramon Llull (edició facsímil, amb pròleg de Joan Santanach), i Barcelona, ciudad de novela, de Marisa Sotelo Vázquez (coord.), així com una nodrida selecció del seu fons editorial en més de nou metres de taula.