EXPOSICIÓ: "Paisatge substituït. L’entorn de Sant Lluc abans de l’obertura de la Via Laietana"

CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC (Barcelona)
Inauguració: Dijous, 11 de desembre a les 19:00h
Entre l'11/12/2014 i el 08/01/2015

Sant Lluc inaugura una exposició de 40 fotografies que mostren l’entorn del districte de ciutat vella abans de la projecció de la Via Laietana, una gegantina bretxa de 80 metres d'amplada i uns 900 de llargada que va comportar la destrucció de 2.199 cases i molts palaus medievals, afectant unes 10.000 persones.

Narcís Cuyàs i Parera va ser un fotògraf professional establert a Barcelona el 1899 on va crear l’Arxiu Cuyàs de geografia, art i etnologia dels Països Catalans. L’any 1908 va fotografiar, per al Concurs Artístic de la Vella Barcelona, la ciutat que estava a punt de desaparèixer a causa de la transformació que comportarà l’obertura de la Via Laietana. L’exposició mostra una quarantena de còpies modernes obtingudes a partir de llanternes de projecció, conservades a l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya, una selecció que es podà veure per primera vegada fins a principis de gener.

Amb la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.L’exposició forma part de la quarta edició de la Setmana de la Fotografia de Sant Lluc de l’11 al 19 de desembre, que compta amb el fotògraf Josep Rigol, com a comissari. La resta d’activitats d’aquesta setmana inclouen conferències a càrrec de personalitats com Lluís Permanyer, cronista de la ciutat de Barcelona; Rafel Torrella, conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona; o l’associació Fotoconnexió.

· Dilluns 15 a les 19 h. Conferència: “L'obertura de la Via Laietana. Els fotògrafs de la Reforma”. A càrrec de Rafel Torrella, conservador de l’Arxiu Fotogràfic de l’Ajuntament de Barcelona.

· Dijous 18 de desembre a les 19 h Conferència: “L’obertura de la Via Laietana. L’impacte social del macro enderroc”. A càrrec de Lluís Permanyer, cronista de la ciutat de Barcelona.

· Divendres 19 a les 18 h. Taller de fotografia. 175 anys de fotografia: una revisió històrica entre la dimensió social i tecnològica. A càrrec de Pep Parer, fotògraf, historiador i especialista en conservació fotogràfica, i Núria F. Rius, historiadora de fotografia i professora a la Universitat Pompeu Fabra i a l’Escola Massana. Centre d’art i disseny.

Més informació: [+]