Metamorfosis: Visions fantàstiques de Starewitch, Švankmajer i els germans Quay. CCCB

Del 26.03.14 al 07.09.14

Inauguració: 25 mar 2014 19.30h

Metamorfosis presenta l’obra de quatre figures essencials del cinema d’animació: el pioner rus d’origen polonès afincat a París Ladislas Starewitch (1882-1965), el mestre txec Jan Švankmajer(1934) i els bessons Quay (1947), nascuts a Pennsilvània i residents a Londres des de fa tres dècades. Tres filmografies singulars que, tot i així, tenen moltes coses en comú: un univers excèntric, d’entreson, en el qual conviuen la innocència, la crueltat, la voluptuositat, la màgia i la bogeria. Un paisatge inquietant, poètic i lúcid, de vegades grotesc i de vegades fantasmagòric, de personatges que estimen l’improductiu i fútil.
És un cinema de resistència contra les convencions narratives i impermeable a la higiene racionalitzadora que ha imposat la modernitat. Davant del món del que és adult i correcte, la imaginació de Starewitch, la provocació de Švankmajer i els personatges en eterna convalescència dels germans Quay es postulen com una invitació inesperada a la llibertat.
El cinema animat és l’art demiúrgica per excel·lència: la matèria pren vida, es transforma a les mans i la imaginació dels creadors. Si algú sap res de la vida secreta dels objectes són ells.
A l’exposició s’hi presenten també un nombre important de referents literaris, artístics i cinematogràfics que dibuixen les línies de filiació reivindicades pels artistes: el conte de fades, els relats de terror, el món dels somnis, els gabinets de curiositats, la ciència preil·lustrada, l’alquímia i l’il·lusionisme.
És la primera vegada que l’obra d’aquests quatre artistes es presenta en profunditat al nostre país, però el que suposa un veritable esdeveniment internacional és haver reunit en una mateixa proposta l’obra d’aquests animadors que mantenen entre si un diàleg explícit: els germans Quay es confessen admiradors de Jan Švankmajer i els tres gaudeixen de la companyia de Starewitch.
Amb motiu de l’exposició, s’editarà una publicació amb textos de Jordi Costa, Brian Dillon, Andrés Hispano, Carolina López, François Martin i Pascal Vimenet.


Preu: 6 €

Entrada reduïda: 4 € per a jubilats, menors de 25 anys, famílies nombroses, famílies monoparentals i visites en grup (mínim 15 persones).

Entrada gratuïta per a menors de 12 anys, Amics del CCCB, Jubilats titulars de la Targeta Rosa gratuïta, aturats, carnet de Docent de la Generalitat de Catalunya, i cada diumenge de 15 a 20 h. Jornades de portes obertes: Dia Internacional dels Museus, la Nit dels Museus, i per Santa Eulàlia i la Mercè.