Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda. Palau Robert

27.06.13 - 30.03.14 / Sala 3 del Palau RobertAquesta gran exposició proposa una mirada retrospectiva a 50 anys de la història recent de la moda prêt-à-porter a Barcelona, punt de referència internacional. Uns anys en què es va implantar i consolidar el disseny  i la confecció de roba seriada. El fenomen, al qual es van sumar les cases d’alta costura, les empreses confeccionistes de low cost, petits tallers, creadors i boutiques, va donar un impuls a la indústria tèxtil de Catalunya, molt important en aquella conjuntura per a l’economia catalana.


És la primera vegada que es fa una mirada amb caràcter retrospectiu a la moda catalana dels darrers 50 anys, amb la presentació de peces d’indumentària corresponents a les cinc dècades que contempla l’exposició, a més d’imatges d’arxiu i filmacions. En l’exposició s’hi inclouran els dissenyadors més rellevants, però també les marques, els confeccionistes i els petits tallers, per tal de donar una visió àmplia del tema.

L’expressió prêt-à-porter significa (“a punt per portar”) i es va manllevar de l’anglès ready to wear. Designa un sistema de fabricació seriada de peces de vestir per a un públic universal; va començar als Estats Units i Alemanya a finals del segle XIX per a roba de feina.

La proposta expositiva segueix una cronologia sistemàticaen què  es fa esment dels fets més rellevants  pel que fa al món del tèxtil i la moda femenina a Catalunya, les marques, els dissenyadors, l’evolució de la indústria, els nous salons i les passarel·les. Els continguts es reforcen amb imatges  i vestits  de cada moment de la història de la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau.

L’exposició també vol retre homenatge a grans fotògrafs de la moda, noms com ara Oriol Maspons, Manuel Outumuro, Antoni Bernat, Colita, J. M. Ferrater, Jaume de Laiguana, Leopoldo Pomés, Daniel Riera, Joseph Hunwick, Gianni Ruggiero o Philippe Drégui, que són presents a la mostra amb alguns dels seus treballs.

Més informació [ + ]