8 artistes joves formen part de la Biennal d'Art Contemporani Català 2014

El passat divendres 21 de març de 2014 a Sant Cugat, es va reunir el jurat de la Biennal 2014 al Museu de Sant Cugat el jurat format per: Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat, Josep Canals, galerista i director de la Biennal; Albert Mercadé, director de la Fundació Arranz-Bravo; Arnau Puig, crític d’art, historiador i filòsof; Dra. Mar Redondo, Vicedegana de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus per escollir als artistes joves que formaran part de la XIX Biennal d’Art Contemporani Català 2014, que és itinerant per Catalunya.

D’entre les propostes rebudes ha escollit a vuit artistes com a representants del moment actual de les arts joves al nostre país. Les propostes són molt representatives de les inquietuds que en el camp de les arts tenen els artistes joves. El jurat ha fet una tria molt ajustada buscant el criteri de màxim rigor, i celebra el nivell assolit. Aquesta Biennal que coincideix amb un context de forta crisi, vol ser més que mai un incentiu per al jovent creatiu del país, tot animant-los a continuar creient en la força transformadora de l’art, en la societat del nostre temps.

Artistes seleccionats:
  1. Albert ARRIBAS FORCADA neix a Barcelona viu a Blanes
  2. Carles AZCÓN JUTGLÀ neix a Canberra (Australia) viu a Cardedeu
  3. Xiana GÓMEZ DÍAZ neix a Lugo viu a Barcelona
  4. Sergio MESA FERNÁNDEZ neix a Manresa viu a Manresa
  5. Miriam RIALP BONET neix a Santa Coloma de Queralt viu a Santa Coloma de Queralt
  6. Irene SOLÀ SÁEZ neix a Vic viu a Malla
  7. Bernat SOLER MAÑÉ neix a Vilanova i la Geltrú viu a Vilanova i la Geltrú
  8. Ruth SÒRIA VIDAL neix a Santa Coloma de Gramenet viu a Badalona


La XIX Biennal d’Art Contemporani Català 2014 s’ha difós per tot el territori mitjançant les xarxes socials, per a que arribés al màxim de creadors possibles. La mostra neix a Sant Cugat, una de les ciutats de més jovent del país, els organitzadors manifesten que si no creiem en el joves creadors, la Catalunya que ha aportat al món alguns dels artistes més significatius del segle XX, no tindrà futur.

Amb els artistes seleccionats es realitza una mostra que s’inaugura al Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès el proper dia 2 d’abril de 2014, per posteriorment visitar altres pobles i ciutats de Catalunya.

Com a novetat d’aquest any, apostant per una obertura del procés i fent ús de les tecnologies al nostre abast, s’inclourà a la mostra la possibilitat de consultar el total de les propostes que ha rebut la convocatòria. Així a l’exposició es podran veure les obres seleccionades i també els dossiers dels artistes participants.

Breu història de la Biennal:
En un moment de recuperació de les llibertats nacionals, i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana, l’any 1977 es crea la primera Biennal d’Art Contemporani Català. En aquella ocasió, només hi van exposar artistes de Sant Cugat i volia ser un repàs de l’estat de les arts plàstiques a la vila.

A partir d’aquella primera experiència, i sempre sota la direcció del seu creador Josep Canals, la Biennal ha crescut amb els anys com una alternativa artística, con¬ver¬tint-se en la biennal d’art jove més antiga de tot l’estat.

Des d’aleshores i fins avui, aquest certamen artístic ha escrit una història paral•lela a la de la Catalunya democràtica, i en ella s’hi reflecteixen els grans esdeveniments socials i culturals que ha tingut el país, en els quals la biennal també hi ha estat present -Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, Fòrum de les Cultures Barcelona 2004, entre d’altres-, i enguany coincidint amb la commemoració del Tricentenari, també té un lloc entre els actes en relació a aquest esdeveniment.

Des del moment de la seva fundació la Biennal ha estat una proposta de col•laboració de l’activa societat civil i les institucions, que s’han compromès amb les propostes més noves dels nostres artistes. Aquest fet ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

També avalada pel fet d’haver estat la plataforma d’algunes de les firmes avui reconegudes de l’art del país que han format part d’alguna de les anteriors edicions de la Biennal tals com Ignasi Aballi, Pep Agut, Tom Carr, Joan Pere Viladecans, Charo Pradas, Neus Colet, Sergi Barnils, Pep Camps, Quim Corominas, Albert Gonzalo, Xavier Grau, Joanpere Massana, Àlex Nogué…
Celebrem que quan tot feia preveure que enguany no es podria celebrar la dinovena edició de la Biennal d’Art Contemporani Català 2014, aquesta torna a ser una realitat. Amb la col•laboració del Museu de Sant Cugat i l’organització de Canals-Galeria d’Art, juntament amb empreses públiques i privades (Òmnium Cultural, Comissió Tricentenari, Reial Acadèmia catalana de Belles Arts de Sant Jordi...). L’organització de la Biennal, ha volgut lluitar contra el desencís general i mantenir en actiu aquest certamen artístic que estimula la creativitat dels joves.

La XIX Biennal vol facilitar una nova forma de veure, apreciar i entendre millor la diversitat de l’Art Contemporani Català del nostre temps.

Noves Tecnologies:
Cal destacar que la mostra actual ha evolucionat i s’ha adaptat a les noves tecnologies, de tal manera que tota la seva organització i coordinació s’està fent a través de les xarxes socials.

El catàleg i tota la informació de la Biennal és present al telèfon mòbil Apple i Android, d’on es pot descarregar de forma gratuïta:
Iphone: anar a App Store i buscar "canals art"
Android: anar a Android Market i buscar "canals art"
També es pot consultar a la xarxa a Facebook, Twitter, You tube, Flickr, Vimeo, Issuu.... i a la web http://www.canals-art.com/biennaldart.html
https://www.facebook.com/pages/XIX-Biennal-Dart-Contemporani-Català-2014/590097834404393?fref=ts

Organització:

La Biennal d’Art Contemporani Català 2014 està organitzada per Canals-Galeria d’Art, amb la col•laboració del Museu de Sant Cugat i l’Ajuntament de Sant Cugat, i el suport de la Generalitat de Catalunya i d’altres institucions públiques i privades.