ROSA SOLANO, arquitectures pintades. SETBA


Avui, 5 de febrer de 2014, la Fundació Setba inaugura 'Arquitectures pintades' una reflexió de Rosa Solano sobre l’ordre de les coses i l’estructuració de l’espai.Solano va exposar a Setba l'any 2010 la mostra 'Entredós 2.0', que va tenir un gran èxit mediàtic i de públic. L'exposició volia  recuperar l’essència de l‘alta costura i de la confecció durant els anys 50 i 60, a partir de l’obra de la modista Pilar Ayarza, membre del taller del dissenyador Cristóbal Balenciaga a Barcelona. I aquest fou el germen de la col•lecció que ara presenta, un conjunt d'obres que beuen de l'art tèxtil, l'arquitectura i una particular concepció de la plasticitat.

Darrera de les composicions d’aquesta artista hi ha hores de reflexió i treball. Les seves obres, tal com una construcció arquitectònica, necessiten una base per anar afegint, de mica en mica, les diferents capes de color i rematar la superfície amb la tècnica del collage, incorporant diferents materials a la tela com fusta, fil o metacrilat. Tot està mesurat, res sobra ni res falta, equilibri i emoció a parts iguals. Les pintures necessiten bases estables, així com els edificis també corren el risc de “caure”, i en el cas de Rosa Solano tots els elements sostenen perfectament la composició pictòrica, com si d’una sòlida edificació es tractés.
A partir de fils, teixits, volums i materials propis de la construcció, Solano es planteja què significa construir i desconstruir. Conceptes més propis de l'arquitectura, però que l'artista aplica magistralment al terreny de l'art plàstic. Les peces evolucionen cap a cubs i composicions constructives que, diluint els límits entre l’escultura i la pintura, recuperen de forma sòlida, però senzilla, la pintura com a objecte.
Paral·lelament, la Sala Llimona acollirà la mostra fotogràfica 'Arquitectures desaparegudes' amb obra de grans fotògrafs com Català-Roca, Pepe Encinas, Manolo Laguillo o Jose Antonio Sancho i que pretén ser un homenatge a una Barcelona que ja no hi és. Arquitectures pintades i fotografiades, dues mostres que es podran visitar fins al 29 de març de 2014.