Obituari François BaschetLa nit del 10 de febrer de 2014, a l'edat de 93 anys, el mestre François Baschet ha emprès el seu darrer viatge. Des d’aquestes sempre escasses paraules, volem expressar el nostre condol i suport a la família i als amics d’arreu del món.
Els germans François i Bernard Baschet han fet història per una singular trajectòria vital: pioners de l’escultura sonora, han basat el seu posicionament en la conjunció de les arts i les ciències, i en favor d’una concepció inclusiva i democratitzadora.
La seva idea de l’escultura sonora ha implicat una recerca constant, empírica i metòdica, en el camp de la física acústica, per a trobar noves  aplicacions en objectes sonors innovadors i accessibles per tothom. Així han inventat una innumerable família d’escultures i instruments, amb una gran diversitat de sonoritats originals i molt fàcils de fer sonar.
Per tot això han col·laborat amb pedagogs, cineastes, artistes com Jean Cocteau, músics, intèrprets i compositors com Ravi Shankar, Michel Deneuve, Stomu Yamash’ta, Toru Takemitsu, entre molts d’altres, i han exposat les seves escultures als grans museus del món, -MOMA, Barbican, Guggenheim, etc.- invitant els visitants a tocar les escultures i a jugar-hi deixant els prejudicis a banda, per fomentar la creativitat i la llibertat d’expressió de cadascú. Aquesta idea sobre la funció social d’un art participatiu els va dur a desenvolupar una línia de treball pedagògic amb infants i persones amb discapacitats, dissenyant un Instrumentari ad hoc, per desvetllar les capacitats d’escolta i de jugar amb els sons, com a procés íntim i també de treball en grup. Tanmateix, la generositat de la seva proposta, no s’acaba amb les exposicions participatives i les activitats pedagògiques: els Baschet s’han esforçat a compartir i difondre els coneixements que han acumulat, en cursos i publicacions per engrescar a tothom a atrevir-se a descubrir, a experimentar, a imaginar i fins tot a construir. 
A casa nostra, François Baschet havia col·laborat amb Miquel Calvet, profesor de l’Institut Castellar del Vallès, i amb figures com Cristina Vidal-Cuadras de Levin Richter. Així mateix, des de l’any 2010, François Baschet i els seus col·laboradors Andreu Ubach i Jordi Casadevall,  impulsen la creació del Taller d’Escultura Sonora Baschet de la Universitat de Barcelona, coordinat per Martí Ruiz, en el sí del Laboratori d’Art Sonor dirigit pel Dr.Josep Cerdà.  Des d’aleshores aquest grup s’ha articulat per mantenir totes les línies d’acció -estudi, difusió, recerca i desenvolupament- dels germans Baschet i reestablint les connexions internacionals que els germans van iniciar dècades enrera.
Des del Taller d'Escultura Sonora de la UB que porta el seu nom, en aquests moments tan durs només podem reiterar el nostre agraïment i admiració per la lluminosa generositat i amistat del mestre. Els seus companys i deixebles continuarem treballant per preservar i desenvolupar les seves idees, tal i com ell sempre ha volgut.
Gràcies mestre Baschet.
Dr.J.Cerdà, M.Ruiz i els companys de tallerbaschet.cat