TRIPLE MORTAL. La precarietat com estratègia de subsistència.

20.02.2014 - 23.03.2014


Triple Mortal és un projecte pedagògic i artístic que sorgeix de la col·laboració entre tres institucions culturals públiques de la ciutat de Barcelona: l’Escola Massana, l'espai expositiu La Capella, i les Fàbriques de Creació de Fabra i Coats. A més també hi participen dos importants centres públics d’ensenyaments artístics de la ciutat: l’Escola Llotja i la Facultat de Belles Arts. Tot això fa del projecte Triple Mortal un entramat cultural i pedagògic important relacionat amb l’art, el disseny i les arts aplicades de l'àmbit barceloní.

El projecte té una durada de dos anys (dos cursos), dins els quals es realitzaran dues activitats principals. En primer lloc, una exposició d'obres dels estudiants dels tres centres, emplaçada a la capella. I en segon lloc, una jornada de reflexió, debat i festa a Fabra i Coats.

Triple Mortal pretén servir com a plataforma d'exhibició i debat cultural, i a la vegada mostrar l'estat de la qüestió dels ensenyaments artístics a la nostra ciutat en l'actualitat. Així com les línies d'actuació davant aquesta situació.

La Facultat de Belles Arts interpreta el projecte posant èmfasi en la importància de no decaure i seguir lluitant contra la complicada situació en la que ens trobem immersos. Recalcant també la importància de generar ponts de col·laboració entre les tres escoles, per tal d'enfortir els engranatges del període formatiu dels joves i la seva introducció a la fase professional.
Es tracta de donar suport a la joventut, construint un camí ric d'estímuls, tot i la situació contradictòria, desenvolupant les millors eines: la disposició, la destresa i el pensament crític. Evocant la creativitat, l'expressió i el diàleg amb el públic.

La primera exposició del projecte s’inaugurarà a La Capella el dia 20 de febrer de 2014. Profunditzarà en la fragilitat i precarietat que marquen d’una manera tan clara el nostre present. A la vegada, cada centre mostrarà les seves característiques específiques. 

El segon acte d’aquesta primera part del projecte tindrà lloc el 18 de març de 2014 a Fabra i Coats. Consistirà en una jornada dedicada a la reflexió i el debat entre els assistents i tindrà un caràcter festiu. S’articularà al voltant de dues taules ro- dones que es programaran successivament. 
Una plantejarà una revisió crítica dels treballs presentats a La Capella, comptarà amb la participació dels comissaris de la mostra i d’un crític d’art, Jorge Luis Marzo. Estarà moderada per Nora Ancarola, subdirectora de l’Escola Llotja.
L'altra girarà al voltant de la situació específica dels ensenyaments artístics en l’actualitat, i buscarà definir les idees principals que el caracteritzen. Comptarem amb la presència de tres elements bàsics dels ensenyaments artístics: un professor en actiu, els estudiants (també en actiu) i un representant d’un centre artístic. Tot això amb la participació com a moderador de Carles Giner, coordinador de les Fàbriques de Creació.

Artistes i dissenyadors:
Mateu Targa, Octavi Serra, Olga Capdevila, Jordi Oms, Carla Besora, Laia Arqueros, Anna Villaroya, Sara Martínez, Alona Vinç, Felipe Díaz, Sandra Llusá, Clara Nuibó, Maria Diez, Carla Garcia, Judit Armengol, Carlos Ruíz, Isabel Barios, Joan Bennassar, Jonathan Torres, Margarita Ortegón, Ramon Martins, Noelia Vallano, Irena Visa,
Sara Manzaneda, Marta Callen, Marta López, Sonia Ciriza, Miguel Ayesa, Rosana Sanchez, Aris Spentsas, Julian Chamorro, Alberto Gil

Col·lectius:
Tropèl, Nakadaska, Placa Turca, Quars d’ una, Laboratorio Inclusivo


Comissaris: 
Blai Marginedas i Alessandra Giusti