SEMINARI: TÀPIES COM A SÍMPTOMA

 MACBA 
18/10/2013 - 19/10/2013

El nom de Tàpies encarna una modernitat problemàtica. La seva obra recorre l’última meitat del segle XX i demostra una extraordinària sintonia amb els moviments culturals del moment. No obstant això, la figura de Tàpies pivota sobre un gran individualisme, marcat per una autobiografia construïda a través de les memòries personals, i que aviat esdevé una confessió de caràcter mític. Encara que no ha estat ignorat ni pels grans museus de la modernitat ni pels relats històrics de l'art del segle XX, el fet és que les institucions han mostrat una dificultat manifesta a assumir les tensions de les quals Tàpies n'és un símptoma.

L'obra de Tàpies es produeix en gran part durant la dictadura franquista. Al llarg d’aquest període, l’artista es convertirà en una icona internacional. I és que, tot i el clima de repressió propi del franquisme, sembla que l'articulació de la modernitat estètica va ser possible. Ara bé, a aquesta modernitat que triomfava arreu del món –emblematitzada per una abstracció coherent amb el liberalisme imperant– li faltava un vessant crític. A diferència del que passava en el context anglosaxó, on la modernitat es va desplegar en una doble via (d'aquí la dualitat dels termes modernity/modernism), Tàpies va representar aquí una modernitat sense la correspondència social que calia imaginar. D’aquí en deriva la seva reputació d’artista hermètic i complex a la vegada.

S'haurà d'esperar a l'adveniment de la democràcia per observar el desplegament polític de l'obra de Tàpies. I, quan aquest moment arriba, la seva identitat estètica no ha canviat substancialment. De fet, la mateixa forma dels anys precedents permetrà ara lectures més polititzades i crítiques. Això farà de Tàpies l’exemple d'una modernitat perifèrica, obligada a negociar la seva circulació internacional així com el valor simbòlic i d'ús que adquireix a dins i fora del país. En el procés d'aquesta negociació sorgeix una forma de producció de significat genuïna i singular, que sovint li atorgarà un caràcter ambigu i polisèmic a l'obra.

La Fundació Antoni Tàpies i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona presenten un seminari internacional per analitzar i debatre el caràcter d'aquesta modernitat perifèrica que Tàpies ha representat amb la seva obra. Entre els conferenciants invitats comptem amb Dawn Ades, Xavier Antich, Isabel Capeloa Gil, Luis Pérez de Oramas, Barry Schwabsky i, en qualitat de replicants, hi intervindran Nuria Enguita Mayo, Carles Guerra i Juanjo Lahuerta

Més informació [+]