EXPOSICIÓ: XI'AN. PERICO PASTOR

MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADRES
24/11/2012 - 13/01/2013

Inauguració
Dissabte 24/11/2012 - 12:00h

"La idea de Xi’an va néixer fa uns deu anys, després de veure la selecció dels guerrers que van anar al Guggenheim de Bilbao el 1998, al Fòrum de les Cultures l’any 2002, i sobretot, de veure una gran part de l’exèrcit de terracuita a la mateixa ciutat de Xi’an, el 2001.

El que em va cautivar dels Guerrers de Qin Shi Huang, primer emperador de la Xina, van ser dues coses: la primera, la força expressiva d’unes escultures tan poc expressionistes; la segona, la individualitat i l’originalitat d’uns retrats que no volien subratllar precisament l’individualitat, sino la col·lectivitat.

Aquestes dues característiques em semblaven anar en contra dels principis de l’art occidental des del Renaixement, particularment dels postulats de les diverses avantguardes a partir del moment, a començaments del s XX, en què va aparèixer el mateix concepte d’avantguarda, i més encara a partir dels anys 60, quan va passar de ser una categoria estètica a ser una categoria moral.

Em va semblar un projecte interessant el d’intentar crear un exèrcit de civils, anònims, com qualsevol multitud, evitant  qualsevol patetisme, folclorisme, localisme, i vaig començar a treballar-hi a finals del 2003. He continuat fins ara, amb intermitències, i ja han aparegut una cinquantena de persones. Crec que arribaré al centenar, com a mínim, i espero que viatgin molt.

L’any 2006 van aparèixer per primera vegada en públic, al Culturas de La Vanguardia. El 2007 vaig mostrar-ne una trentena a la Galeria K-7 a Caballera. El 2008, una quinzena a l’exposició Salon des Refusés  a la Sala Parès. Fa un any, per primera vegada vaig poder omplir una enorme sala només amb ells, a l’espai Roca Umbert, de Granollers. Sempre havia pensat que el Molí de Capellades era un lloc ideal perquè hi passessin una temporada.

Perico Pastor"Més infortmació [+]