EXPOSICIÓ: El MUSEU EXPLORA. OBRES D'ART A EXAMEN

MNAC
23/11/2012 - 17/02/2013


La sorpresa, el descobriment, la revelació, la confirmació o també el desengany son alguns dels sentiments i experiències que poden viure els especialistes quan s’endinsen en l’estudi científic i tècnic de les obres d’art. Al llarg de la seva història, el MNAC ha aprofundit en el coneixement d’obres de les seves col·leccions, o que hi estan relacionades, obtenint resultats de vegades frustrants, sovint curiosos i, de tant en tant, espectaculars. El públic, però, no ha tingut en general l’oportunitat de conèixer els resultats d’aquesta recerca que comparteixen conservadors de col·leccions, historiadors de l’art, restauradors i científics.

Mostrant obres de diferents períodes sotmeses a examen, pintures sobre fusta i escultures policromades, pintures sobre tela i diverses tècniques sobre paper, l’exposició pretén excitar la tafaneria i despertar l’interès de l’espectador per la feina complexa que envolta l’expertesa en el museu. En els darrers anys, els conservadors-restauradors del MNAC han exposat les obres a radiacions electromagnètiques, visibles i invisibles, que han permès caracteritzar els materials, travessar les capes que les formen i esbrinar com va treballar un artista, quins materials, eines i tècniques va fer servir i com va procedir. Les anàlisis químiques han ajudat, en molts casos, a corroborar o desmentir les hipòtesis de treball plantejades.

En aquesta exposició, les obres originals es presentaran al costat de les seves imatges obtingudes mitjançant diverses radiacions i amb una explicació de les principals aportacions científiques. Es donaran a conèixer els elements poc evidents que resulten fonamentals per caracteritzar un moment artístic, un autor o la història d’una peça. El públic descobrirà que s’han preservat testimonis reveladors i divertiments dels artistes en la cara oculta, el revers, d’obres conegudes per la seva cara o façana. També es podrà deduir la manera de treballar dels artistes durant el procés de creació, el dibuix preparatori o els canvis de composició. La mostra intentarà explicar les vicissituds i transformacions que han sofert algunes obres al llarg de la seva vida i de quina manera els experts discerneixen entre un original, una còpia, un fals o una hiperestauració.

Més informació [+]