EXPOSICIO: FILTRACIONS NASRIN TABATABAI I BABAK AFRASSIABi

MACBA
26/10/2012 - 17/02/2013


Inauguració
Divendres 26/10/2012 - 20:00h

Nasrin Tabatabai i Babak Afrassiabi treballen plegats des del 2004 en exposicions i publicant una revista bilingüe en persa i anglès amb la capçalera Pages, que té com a finalitat articular l'espai d'indecisió entre la producció artística i la seva condició històrica. El projecte que presenten al MACBA desenvolupa el treball elaborat a Two Archives, que s'havia exposat prèviament a la Badischer Kunstverein de Karlsruhe (Alemanya). Aquesta mostra és la primera exposició individual d'aquests artistes a Espanya.

Tabatabai i Afrassiabi despleguen en aquesta obra el seu interès per les condicions històricament no resoltes de la modernitat. El projecte parteix de dos arxius relacionats amb la col·lecció d'art modern occidental del Museu d'Art Contemporani de Teheran, que es va inaugurar el 1977 amb la intenció expressa del Govern del xa de modernitzar ràpidament el país. L'altre és l'arxiu de l'empresa British Petroleum (BP) que relata l'origen de la companyia a l'Iran, el 1901, quan es van trobar les primeres bosses de petroli a l'Orient Mitjà.

La formació d'aquests dos arxius pretén donar resposta a la voluntat d'universalització de la modernitat i el creixement mundial. La secció de l'arxiu de la BP es va aturar el 1951, ja que aquell any la companyia petroliera britànica va haver d'avortar les seves operacions i evacuar tot el personal a conseqüència de la nacionalització de la indústria petroliera. Amb la revolució islàmica (1979), la relació del museu amb la seva col·lecció occidental també es va interrompre, una situació que encara es manté avui.


Més informació [+]